Έδεσσα: η πόλη των καταρρακτών, των γάργαρων νερών και των κερασιών

Η Έδεσσα προικισμένη με πολλές φυσικές ομορφιές, μοναδικά τοπία, άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση αποτελεί πόλο έλξης για αρκετούς λάτρεις της φύσης. Βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας.
Έχει χαρακτηριστεί ως πόλη του νερού καθότι οι διάσημοι καταρράκτες αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Αν επισκεφθείτε την πόλη θα μπορέσετε να ακούσετε τον ήχο των ορμητικών νερών του ποταμού Βόδα που διασχίζουν όλη την πόλη.

Επιπρόσθετα, θα μπορέσετε να περιηγηθείτε στα δρομάκια της Έδεσσας και να θαυμάσετε τα όμορφα παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής.Στο κέντρο, θα βρείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900. Επίσης, ένα από τα ομορφότερα τμήματα της πόλης, είναι η συνοικία Βαρόσι, που προστατεύεται από το 1983 με ειδικό νόμο. Στο Βαρόσι βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με μια έκθεση που μας ταξιδεύει στον καθημερινό τρόπο ζωής στην περιοχή, από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του ‘50.

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να δείτε είναι το Μουσείο Νερού -γνωστό ως περιοχή των Μύλων- όπου θα μάθετε όλη την υδροκίνητη ιστορία της Έδεσσας. Εκεί θα παρατηρήσετε αναστηλωμένα βιομηχανικά κτίρια, νερόμυλους, κανάλια με νερό, αλλά και μηχανές που μαρτυρούν την υδροκίνητη ιστορία της πόλης.
Σε απόσταση μόλις 20χλμ βρίσκεται η Άρνισσα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφική πόλη κοντά στη λίμνη Βεργότιδα.

Ο εύφορος κάμπος της Βεγορίτιδας, καθώς και η γεωγραφική θέση της Άρνισσας, κάνουν την περιοχή να ξεχωρίζει για μια σειρά ονομαστά γεωργικά προϊόντα όπως τα περίφημα «Μήλα Άρνισσας», τα «Κεράσια Άρνισσας» και πολλά άλλα. Η Άρνισσα είναι γνωστή για τις καλλιέργειες των μήλων της, ενώ δραστηριοποιείται και ο  γυναικείος συνεταιρισμός “Βόρας” που παράγει με πατροπαράδοτα μέσα, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, πάπρικα και κομπόστες.

Φούλη Αγγέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ