Αυτοί οι Μακεδόνες…

Στην επιχείρηση μας όλα τα μέλη είναι από διάφορες περιοχές της χώρας, ένας από αυτούς έχει καταγωγή από την Μακεδονία. Γενικά, όμως εγώ προσωπικά, δεν είχε τύχει να συναναστραφώ πολύ με Μακεδόνες, πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι με τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Με δεδομένο το γεγονός ότι η καταγωγή μου είναι μισή από την Κρήτη και μισή από την Πελοπόννησο, είχα περισσότερη επαφή με Κρητικούς κυρίως.

Όλοι λένε για τους κρητικούς ότι είναι φιλόξενοι, καλοί, σε αγαπάνε εύκολα και όλα τα άλλα κομπλιμέντα και αφού έχω ξεπεράσει τον εφηβικό μου τοπικισμό για την Κρήτη και σκεπτόμενη ταυτόχρονα τα πρόσφατα γεγονότα, βρήκα ανθρώπους του περιβάλλοντος μου, που είναι Μακεδόνες, προσπαθώντας να δημιουργήσω έναν ανθρωπολογικό καμβά.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το Μάρτιο του 2017 που ξεκινήσαμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, υπήρξαν δυο μεγάλοι επιχειρηματίες από την Μακεδονία, που μας βοήθησαν σημαντικά. Ζητήσαμε απλά τη βοήθεια τους και αυτοί ανταποκρίθηκαν άμεσα, στέλνοντας μας τα εμπορεύματα που είχαμε παραγγείλει, χωρίς να ζητήσουν χρήματα. Όταν ρωτήσαμε γιατί, μας είπαν ότι είμαστε νέοι και είναι δώρο για το ξεκίνημα μας. Οι ίδιοι επιχειρηματίες βοήθησαν λίγο αργότερα και τους γυναικείους συνεταιρισμούς, προσφέροντας προνομιακές τιμές και διευκολύνσεις.

Δεύτερον, η επιχείρηση μας συνεργάζεται με 2 γυναικείους συνεταιρισμούς από την Μακεδονία: τον «ΕΥΓΕ» και τον «ΒΟΡΑ». Πιο απλά με την Κική ή τη Μάγδα και την Ντόρα. Και οι δυο αυτοί γυναικείοι συνεταιρισμοί, έχουν δείξει εδώ και 10 μήνες την αμέριστη εμπιστοσύνη τους και τον κορυφαίο επαγγελματισμό τους.
Πάντα λύνουμε τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν με διάλογο και σωστή επικοινωνία, πάντα ακούνε την αντίθετη άποψη, πότε δεν είπαν όχι σε κάτι καινούργιο που θα μπορούσαν να κάνουν, ποτέ δεν παραπονέθηκαν ή «έκλαψαν» γιατί οι παραγγελίες είναι μικρές ή δεν είναι συχνές.

Τρίτον, πριν από 5 μήνες σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που συμμετείχα, γνώρισα μια κοπέλα, που είναι από τη Μακεδονία. Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε καλή παρέα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ένας «πολύτιμος» άνθρωπος για μένα. Αυτό γιατί με βοήθησε σημαντικά να καταλάβω κάποια πράγματα, έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές όταν έπρεπε και βασικά αποδέχτηκε έναν διαφορετικό χαρακτήρα χωρίς γκρίνια και προβληματισμό.

Από αυτές τις τρείς εμπειρίες δημιουργήθηκε η «Μακεδονική ζωγραφιά». Αυτοί οι Μακεδόνες λένε μια καλή κουβέντα, όταν την πιστεύουν πραγματικά, δεν δίνουν ευχές, πραγματοποιούν επιθυμίες ή χατίρια, βοηθάνε ουσιαστικά με τις πράξεις και όχι με τα λόγια, δεν είναι αλληλέγγυοι είναι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές.
Αυτοί οι Μακεδόνες δίνουν ευκαιρίες και είναι ανοιχτόμυαλοι σε ό,τι νέο. Δέχονται τις προσκλήσεις, προσπαθούν να σε καταλάβουν και συμμετέχουν έμπρακτα.

Μαρία Κλεπετούνα
MBA AGRIBUSINESS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ