Ελεημοσύνη & θαύματα

Όχι δεν θα είναι θρησκευτικό το περιεχόμενο των παρακάτω γραμμών, μάλλον κοινωνικό είναι. Το τελευταίο διάστημα η ελεημοσύνη και το θαύμα χαρακτηρίζουν την σύγχρονη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Η αυτολύπηση του επιχειρηματία για την προσπάθεια του και οι ιστορίες επιτυχίας, που είναι αμφίβολες καθώς δεν αναφέρονται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν εδραιωθεί ακόμα, βρίσκονται κάθε μέρα στο διαδίκτυο και γενικά τα μέσα.

Όσο αφορά την επιτυχία μιας επιχείρησης, απαιτείται χρόνος για να δείξει κατά πόσο έχει επιτύχει και όχι κάλο μάρκετινγκ του ιδρυτή, τύπου προσπαθώ πέντε χρόνια και τώρα πήρα χρηματοδότηση και θα κάνω….θα κάνω….θα…..

Ωραία τα όνειρα και τα οράματα για όλους αλλά η επιχειρηματική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή και σίγουρα δεν βρίσκεται σε ροζ σύννεφα, σε παρακάλια για μερικά ευρώ και σε ανούσιες δημόσιες σχέσεις πολλών ετών.

Σίγουρα, την τελευταία πενταετία δίνονται πολλές περισσότερες ευκαιρίες σε ένα επιχειρηματία να δημιουργήσει την επιχείρηση του, από τις δυνατότητες χρηματοδότησης έως τα εργαλεία τεχνολογίας, που έχει στη διάθεση του. Από την άλλη μεριά στις μέρες μας, ο επιχειρηματίας έχει και πολλές ευκαιρίες να συνεισφέρει στην κοινωνία που δραστηριοποιείται, που είναι δίχως άλλο οι πελάτες του.

Έτσι λοιπόν, όπως στη φυσική, υπάρχει δράση και αντίδραση, το ίδιο ισχύει και για την επιχειρηματικότητα με περισσότερες μεταβλητές. Δεν είναι κάποιες επιχειρήσεις θαύματα. Είναι αποτελέσματα σκληρής δουλείας, κατανάλωσης πολλών ανθρώπινων και χρηματικών πόρων, καλών ιδεών, απείρων σκέψεων, ατελείωτων ωρών δημιουργικότητας και πολλών αποτυχιών.

Η «μονόπλευρη» επιχειρηματικότητα πλέον δεν υπάρχει. Δηλαδή ένας επιχειρηματίας και η επιχείρηση του στο σύνολο πρέπει να αλληλοεπιδρούν με την κοινωνία ουσιαστικά. Πολλές μεγάλες εταιρείες αντιλαμβανόμενες αυτή την κοινωνική-«μαρκετιστική» ανάγκη έχουν πολλές δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης.

Οι περισσότερες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι και οι κοινωνικές συνεταιριστικές, απλά μεταφέρουν υποσχέσεις στο κοινωνικό σύνολο και ζητούν ελεημοσύνη. Βέβαια και μεις ΚΟΙΝΣΕΠ είμαστε αλλά δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τα ίδια χαρακτηριστικά και επιπλέον, η προϋπηρεσία της ομάδας μας στον ιδιωτικό τομέα μας οδηγεί μόνο σε πράξεις και όχι σε υποσχέσεις.

Ο ισχυρισμός ότι δεν είναι ελεημοσύνη να ψάχνεις κεφάλαια για να αναπτύξεις την επιχείρηση σου ευσταθεί, στο σημείο, που η επιχείρηση σου έχει ανάπτυξη σε ένα χρονικό διάστημα όχι όταν είναι ανενεργή για μερικά χρόνια και ξαφνικά οι συγκυρίες είναι καλές για άνοιγμα στην αγορά.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται ευνοϊκές συγκυρίες, χρειάζονται πάθος, όρεξη, σκληρή δουλεία, πραγματική αγάπη για την κοινωνική ομάδα που θες να βοηθήσεις, στην περίπτωση των ΚΟΙΝΣΕΠ, λειτουργικές ομάδες ανθρώπων και χρηματικούς πόρους στο διηνεκές.

Από το 2012 έως και σήμερα, έχω καταλάβει ότι οι αριθμοί, τα στατιστικά , οι τζίροι, τα έξοδα, οι πληρωμές δεν αλλάζουν με τις υποσχέσεις αλλά ούτε και μια χρηματοδότηση, που θα βοηθήσει για κάποιους μήνες. Η εμπιστοσύνη, το ευχαριστώ, η προσπάθεια να αλλάξει κάτι όσο κι αν στοιχίσει σε μια επιχείρηση, οι αποφάσεις που γίνονται πράξη σε 2 μήνες το πολύ, οι πολλαπλές αποτυχίες και υπερβολές που στοίχησαν χρήματα και εργατοώρες, η προσπάθεια να καταλάβεις την αγορά και μια στοχευμένη χρηματοδότηση είναι αυτά που κάνουν μια επιχείρηση βιώσιμη και κοινωνική.

 

ΜΑΡΙΑ Π.ΚΛΕΠΕΤΟΥΝΑ

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ