Ο Βόρας: Οι συνταγές της Μακεδονίας στο τραπέζι μας

Στη σκιά του Καϊμάκτσαλαν δίπλα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, η Άρνισσα καυχιέται για τα ονομαστά γεωργικά προϊόντα που της χαρίζουν τα εύφορα εδάφη του κάμπου.

Το 1998 ξεκίνησε ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άρνισσας να συνδυάζει τις τοπικές πρώτες ύλες με τις παραδοσιακές συνταγές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τοπική παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με την γνώση των γυναικών δημιούργησαν τα παραδοσιακά προϊόντα της Άρνισσας. Μαρμελάδες, τουρσιά, σάλτσες, ζυμαρικά, κομπόστες και γλυκά του κουταλιού συνέθεσαν την γαστρονομική παλέτα του τόπου τους.

Τα 19 χρόνια βιώσιμης δραστηριότητας του συνεταιρισμού δείχνουν έμπρακτα ότι οι συνταγές και η ποιότητα των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούν, αντέχουν στο χρόνο και μπορούν δημιουργήσουν ανταγωνιστικά παραδοσιακά προϊόντα.

Επιπλέον, πρόκειται για 19 χρόνια δημιουργικότητας και απασχόλησης 16 γυναικών, που δεν σταματούν να εξελίσσουν τα προϊόντα έως και σήμερα. Ακολουθώντας τις τάσεις στο χώρο των τροφίμων, πρόσφατα επεκτάθηκαν και στην παραγωγή μαρμελάδων στέβια.

Είναι 16 γυναίκες, που με πάθος και μεράκι για τα προϊόντα τους, θα προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές υγιεινής που απαιτούνται και σε μοναδικές τιμές.
Πολλοί, κατά καιρούς, ισχυρίζονται ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι δύσκαμπτοι, μη συνεργάσιμοί, έχουν ακριβά προϊόντα και γενικά ότι δεν είναι και ο καλύτερος εμπορικός σύμμαχος.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άρνισσας, αποτελεί ένα φανερό παράδειγμα διάψευσης όλων αυτών των απόψεων εδώ και 19 χρόνια.

Ένας συνεταιρισμός με ιστορία, που έως και σήμερα απασχολεί γυναίκες, που ενδιαφέρονται να διαδώσουν το παραδοσιακό αποτύπωμα του τόπου τους. Ένας συνεταιρισμός που αποδεικνύει ότι το «συνεταιρίζεσθε» και οι παραδοσιακές συνταγές, μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές, με διάρκεια στο χρόνο.

Ο Βόρας διατηρεί την παράδοση στην Κεντρική Μακεδονία και την διαδίδει, με επιτυχία, σε όλη την χώρα. Μας προσκαλεί να γνωριστούμε με την τοπική αγροτική παραγωγή αλλά και με την διαφορετικότητα των συνταγών του.

 

Μαρία Κλεπετούνα
MBA AGRIBUSINESS

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ