Πρότυπη μονάδα επεξεργασίας γεμιστής ελιάς και πιπεριάς τουρσί στην Χαλκιδική

Η Ελένη Κούγκα είναι η ιδιοκτήτρια μιας πρότυπης μονάδας συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων γεμιστής ελιάς και πιπεριάς τουρσί στη Χαλκιδική.

Κατάφερε από μια μικρή επιχείρηση, μόλις 400τ.μ., να διαθέτει σήμερα, και μετά από πολύ προσπάθεια και σοβαρή δουλειά, όπως η ίδια αναφέρει, έναν χώρο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και μια εταιρεία η οποία συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας πράσινης γεμιστής ελιάς, από τις 120 που λειτουργούν στον Νομό Χαλκιδικής.
Έχοντας εμπειρία ετών και ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς από το 1996 πέρασε από όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, επεξεργασίας, συντήρησης και τυποποίησης της γεμιστής ελιάς αλλά και πιπεριών τουρσί, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση με έδρα τη Χαλκιδική.

Η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι κυρίως εξαγωγική, αφού η κα Κούγκα δουλεύει σήμερα φασόν, κυρίως για Γερμανούς επιχειρηματίες, ενώ σε μικρότερο μέγεθος αγοράζει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται και η ίδια αγροτικά προϊόντα.
Οι ελιές προέρχονται από παραγωγούς που διαθέτουν ελαιώνες κοντά στο εργοστάσιο, ενώ οι μέθοδοι πρωτογενούς επεξεργασίας της πράσινης ελιάς που εφαρμόζει η μονάδα είναι η ισπανική αλλά και η ιταλική Castelvetrano, με στόχο και κύριο προορισμό την αγορά της γειτονικής χώρας. Σχετική επεξεργασία (ακέφαλες, χωρίς κοτσάνι, ροδέλα κ.λπ.) γίνεται και στις πιπεριές που παίρνουν το δρόμο προς τη Γερμανία.

Δυνατότητα επεξεργασίας 2.500 τόνων και άμεσες επενδύσεις για βιομηχανικό αυτοματισμό
Οι εγκαταστάσεις της μονάδας αποτελούνται από τον χώρο συγκέντρωσης της ελιάς, τις 300 δεξαμενές αποθήκευσης, τις τέσσερις μηχανικές γραμμές εκπυρήνωσης, τις μηχανές κοπής σε ροδέλες αλλά και γέμισης της ελιάς με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (αμύγδαλο, πιπεριά, σκόρδο, πορτοκάλι, λεμόνι, πάστα κ.ά) αλλά και τον χώρο επεξεργασίας της πιπεριάς που γίνεται χειρωνακτικά. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη χώροι λουτρών και μπάνιων για το προσωπικό και τραπεζαρίας για τη σίτισή τους.

Η μονάδα της κυρίας Κούγκα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί 2.500 τόνους πράσινης ελιάς και 500 τόνους πιπεριάς σε τουρσί και διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφάλειας και ποιότητας. «Δημιουργήσαμε αυτές τις εγκαταστάσεις για να έχουμε το καλύτερο και πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα», τονίζει η κυρία Κούγκα και προσθέτει πως «γνωρίζοντας την πραγματική αξία της ελιάς και τις δυνατότητες της περιοχής συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να πάμε ακόμη πιο μακριά τις ελιές μας».

Η πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ελιάς και πιπεριάς «Helen» απασχολεί 45 άτομα μόνιμο προσωπικό και εργάτες αλλά και εποχικούς σε περιόδους αιχμής. Στα άμεσα επενδυτικά σχέδια είναι ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με την εφαρμογή βιομηχανικών αυτοματισμών, που θα διευκολύνουν τη διαδικασία επεξεργασία ελιάς και πιπεριάς και παράλληλα η κα Κούγκα βρίσκεται στη φάση ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων.

Αφροδίτη Χρυσοχόου, ypaithros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ