Τρεις Ελληνίδες της Καλών Τεχνών σχεδιάζουν τα μεταξωτά μαντήλια που φοριούνται σαν κοσμήματα

Stay frolic…». Αυτό είναι το μοτίβο της ζωής τριών αποφοίτων της ΑΣΚΤ που από τον Απρίλιο του 2018 αποφάσισαν να συνεργαστούν με καμβά ένα ύφασμα και κάπως έτσι να προκύψουν τα υπέροχα μαντήλια frolic patterns, όπου frolic σημαίνει «move lively in a happy way», καθώς επίσης «ευθυμία» και «παιχνιδιάρισμα».

Μέσα από φωτογραφίσεις μόδας αλλά και μια ξεχωριστή παρουσίαση στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – ένας μουσικο-χορευτικός αυτοσχεδιασμός – τα frolic έχουν αρχίσει να αποκτούν φίλους παντού. «Το ύφασμα είναι ένα μέσο που αφορούσε και γοήτευε πάντα και τις τρεις μας. Πέρα από το χώρο, στο εργαστήριο μοιραζόμαστε πάντα και τις ιδέες μας, τις ανησυχίες μας, κάνουμε brainstorming. Και κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα του τυπώματος σε ύφασμα αλλά πλέον πιο στοχευμένα και συνεργατικά», μας λένε οι την σ’ ένα σημείο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησαν στο WomanTOC, την οποία μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω: 

Η ομάδα frolic απαρτίζεται από τρεις απόφοιτες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, την Βίλη Χισκάκη, την Αλεξία Ψαραδέλη και την Κατερίνα Ψαραδέλη. Kαι οι τρεις τους είναι Frolic.

-Ποιο είναι το story της καθεμιάς σας; Τι σπουδάσατε; Ποια ήταν η πορεία σας πριν φθάσετε στα frolic patterns;

Η ομάδα frolic απαρτίζεται από τρεις απόφοιτες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, την Βίλη Χισκάκη, την Αλεξία Ψαραδέλη και την Κατερίνα Ψαραδέλη. Η Βίλη και η Αλεξία μοιραζόντουσαν τον ίδιο χώρο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από όπου και αποφοίτησαν το 2015 και 2014 αντίστοιχα. Η «συγκατοίκηση» συνεχίζεται πλέον στο Παγκράτι, στο εργαστήριο της Βίλης στην οδό Πρατίνου 51. Η Κατερίνα φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές τη ς στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα έχοντας και αυτή το εργαστήριό της στο Παγκράτι.Προτού υπάρξουμε ως frolic, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, σαν ομάδα, και με άλλους συναδέλφους σε εικαστικά πρότζεκτ, ενώ η κάθεμία κάνει και την δική της προσωπική δουλειά.

– Πως καταλήξατε στη δημιουργία των frolic patterns; Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε μ’ αυτό το είδος της δημιουργίας; Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να ξεκινήσετε;

Το πρότζεκτ ξεκίνησε από τη πολύχρονη φιλία μας και «συγκατοίκηση» στο ίδιο εργαστήριο. Η κάθε μία από εμάς, στη προσωπική της δουλειά, έχει πειραματιστεί με το ύφασμα ανά περιόδους, είτε με τυπώματα, είτε με κέντημα, ράψιμο κ.α. Το ύφασμα είναι ένα μέσο που αφορούσε και γοήτευε πάντα και τις τρεις μας. Πέρα από το χώρο, στο εργαστήριο μοιραζόμαστε πάντα και τις ιδέες μας, τις ανησυχίες μας, κάνουμε brainstorming. Και κάπως έτσι προέκυψε και η ιδέα του τυπώματος σε ύφασμα αλλά πλέον πιο στοχευμένα και συνεργατικά.

-Γιατί επιλέξατε τον τίτλο frolic patterns; Τι σημαίνει;

Frolic: «move lively in a happy way», σημαίνει «ευθυμία», «παιχνιδιάρισμα». Ψάχνοντας ονομασία για την ομάδα, εντελώς τυχαία πέσαμε πάνω στη λέξη Frolic. Μας ακούστηκε αστεία και εύηχη, χωρίς να γνωρίζουμε την ερμηνεία της. Όταν είδαμε και τη σημασία της θεωρήσαμε ότι ταιριάζει στο πνεύμα της ομάδας, που διέπεται από χιουμοριστική διάθεση.

-Γιατί το μαντήλι κι όχι κάποιο άλλο είδος;

Το μαντήλι είναι επί της ουσίας ένα κομμάτι ύφασμα. Μπορεί, εξ ορισμού, να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως, είτε φορώντας το με διάφορους τρόπους, είτε απλά προσθέτοντάς το στο ντύσιμό σου. Στη δική μας περίπτωση, λειτουργεί ως καμβάς και η φύση του μαντηλιού μας διευκολύνει στη διακίνηση φορέσιμων έργων σε ένα ευρύτερο κοινό.

-Πως προχωρά μέχρι σήμερα αυτή η δημιουργική σας πορεία; Από που αντλείτε επιρροές; Ποιο είναι το πρότυπό σας;

Ως ομάδα frolic συνεργαζόμαστε από τον Απρίλιο του 2018. Είμαστε λοιπόν πολύ νέοι στο χώρο. Η δημιουργική διαδικασία ξεκινά με μια συγκεκριμένη θεματική και με βάση αυτή δημιουργείται μια σειρά σχεδίων, κολεξιόν των 18 συνθέσεων. Το καθένα απ’ αυτά περιλαμβάνει στοιχεία από την έρευνα και τα ερεθίσματα της καθεμίας, καθιστώντας το συνολικό αποτέλεσμα μια πολύπλευρή οπτική πάνω στη θεματική που έχουμε θέσει. Η έρευνα αυτή παρουσιάζεται στο συνοδευτικό έντυπο που πλαισιώνει την κάθε κολεξιόν, επιμελημένο, εξ’ ολοκλήρου από εμάς. Η κολεξιόν Fall/ Winter ΚOSMOS 2020 πραγματεύεται το διάστημα και την εξερεύνηση αυτού και πάνω στην ίδια θεματική θα ακολουθήσουν και τα καλοκαιρινά σχέδια. Αντλούμε επιρροές από την καθημερινότητα ,την επικαιρότητα, τον κόσμο των τεχνών, γενικότερα από οτιδήποτε μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, συνθέτοντάς τα στη δική μας πραγματικότητα

Τι συνεργασίες έχετε κάνει στο πλαίσιο της προώθησης της δουλειάς σας;

Οι συνεργασίες είναι και θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίασης και προώθησης της δουλειάς μας. Όσον αφορά στη παρουσίασή μας αρέσει να εμπλέκουμε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς. H πρώτη μας παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων όπου παρουσιάστηκε ένας μουσικο-χορευτικός αυτοσχεδιασμός.

-Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο στο οποίο επιστρέφετε; Χαρακτηριστικά το πλαίσιο πολλών μαντηλιών σας είναι ίδιο. Έχει κάποιο συμβολισμό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο στο οποίο επιστρέφουμε παρά μόνο το σύμβολο μας, το οποίο βάζουμε πάντα σε όλα μας τα σχέδια (δεν πρόκειται για μπορντούρα, αλλά το χρησιμοποιούμε επαναληπτικά ως background των φωτογραφήσεων του instagram). Το σύμβολό μας προέκυψε από ένα σχέδιο που κάναμε συνεργατικά και αποτελεί το logo των frolic αλλά και τον τρόπο δεσίματος των μαντηλιών. Κόβεται σε plexiglas, σε διάφορα χρώματα αντίστοιχα για το κάθε μαντήλι και μπορεί να λειτουργήσει και ως κόσμημα.

-Πότε και που «συναντήσατε» την κρίση; Σας επηρέασε; Κι αν ναι, πως ;

Η κρίση μας βρήκε στη Σχολή. Λόγω της φύσης του αντικειμένου που έχουμε επιλέξει, γνωρίζαμε, εξ αρχή,ς τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Η κρίση παρόλα αυτά έχει φέρει και θετικά, όπως πιο πολλές συνεργασίες και ομαδικά πρότζεκτ που σε “αναγκάζουν” να σκέφτεσαι εναλλακτικά και δημιουργικά.

-Γιατί τα MadeinGreece προϊόντα έχουν ιδιαίτερη «πέραση» στο ελληνικό κοινό;

Όσον αφορά στο design τα ελληνικά προϊόντα έχουν αυξηθεί αλλά και έχουν βελτιωθεί αισθητά, καθώς και η προβολή τους, που είναι μεγαλύτερη από τους διάφορους φορείς. Θεωρούμε ότι το ελληνικό τελικό προϊόν είναι πολύ ιδιαίτερο και ποιοτικό. Με την αγορά του ο καταναλωτής στηρίζει νέες προσπάθειες ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία.

-Ποιος είναι ο δικός σας στόχος για τα frolicpatterns; Πως θέλετε να δείτε την «επιχείρηση» σε 10 χρόνια – και τους εαυτούς σας βέβαια;

Έχουμε ανοίξει μια πόρτα προς το design και το χώρο της μόδας, χωρίς να γνωρίσουμε πως αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε δέκα χρόνια. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός, διάθεση για καινούργιες συνεργασίες. Η δουλειά μας μας πήγε στην Cabo Verde για φωτογράφιση. Στο διάλειμμά μας, καθήμενες για καφέ, περνά από μπροστά μας μια γυναίκα, πολύ κομψή, φορώντας ένα μαντήλι Frolic.

-Ποιο είναι το μοτίβο σας στη ζωή;

«Stay frolic». 

Faceboon Frolic patterns

Πηγή: http://www.womantoc.gr/made-in-greece/article/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ