Όχι δεν είναι Μαμά…

Ότι θα χρησιμοποιούσα ένα τέτοιο τίτλο δεν το περίμενα!!!

Δεν είναι ότι είναι της μόδας αλλά πραγματικά αναδεικνύει το περιεχόμενο του παρακάτω άρθρου.

Από την αρχή τα πράγματα έχουν ως εξής: ήταν Άνοιξη του 2017, όταν σε μια έκθεση για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς βρέθηκα απέναντι από ανθρώπους που ήθελαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την πώληση των προϊόντων των γυναικείων συνεταιρισμών. Δεδομένου ότι υπήρχε από το 2012 το womenassociations.gr η αίσθηση που ένοιωσα δεν ήταν και πολύ καλή, περισσότερο είχα νεύρα, πολλά νεύρα.

Σε λιγότερο από 2 μήνες είχα φτιάξει την ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ και επί ένα μήνα δούλευα μαζί με τους φίλους-συνεργάτες για να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό κατάστημα. Αρχικά είχαμε 5 γυναικείους συνεταιρισμούς και 20 προϊόντα.

Σήμερα, μετά από 2 χρόνια, υπάρχουν πλέον 100 παραδοσιακά προϊόντα,10 γυναικείοι συνεταιρισμοί και 2 ΚΟΙΝΣΕΠ σε μια πλήρως οργανωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με όλα τα σύγχρονα μέσα, που αναδεικνύει μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Τώρα θα μου πείτε, τι δουλειά έχουν όλα αυτά με τον τίτλο και με τους γυναικείους συνεταιρισμούς;  Πάντα αυτές οι συνδέσεις μου είναι λίγο περίπλοκες αλλά έχουν νόημα.

Απλά, μερικά πράγματα δεν είναι θέμα χρημάτων ή κεφαλαίων, δεν είναι θέμα προϊόντων, είναι το τι λες, σε ποιους το λες και τι πράττεις από αυτά που λες. Η εμπορία παραδοσιακών προϊόντων και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της χώρας είναι γενικά δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον το να προσπαθείς να διαχειριστείς και να προωθήσεις προϊόντα γυναικείων συνεταιρισμών.

Πολλές φορές και εγώ προσωπικά και τα 4 μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ μας είπαμε δεν πάει άλλο, μόνο που όλες αυτές τις φορές ένας απ’ όλους έλεγε πάντα: «Μα το υποσχεθήκαμε στις γυναίκες». Οκ, είναι εύκολο να αλλάξεις επιχειρηματικό πλάνο, αλλάζεις σκοπούς, στόχους και δραστηριότητα. Να προσπαθήσεις για να πετύχει ένα επιχειρηματικό πλάνο είναι δύσκολο.

Η χρήση και μόνο του όρου Γυναικείος Συνεταιρισμός δημιουργεί διαφορά θετικά συναισθήματα στο κοινωνικό σύνολο και ενδιαφέρον στα μέσα ενημέρωσης κάποιες φορές. Και αναρωτιέμαι πόσα μπορείς να λες και να μην τα κάνεις;; Πόσα μπορείς να ζητάς χρησιμοποιώντας αυτούς τους όρους για να αναδειχθεί μια «καινοτομία» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ;;

Επιχειρηματικότητα δεν είναι η πεπατημένη, σαφώς δεν υπάρχει και παρθενογένεση, αλλά μια υγιής επιχειρηματικότητα κάλο είναι να στηρίζεται στην πραγματική καινοτομία και στην ουσιώδη αξία που δίνει στην κοινωνία.

Μπορεί πολλοί από σας, να πιστεύετε ότι αυτές οι γυναίκες στα χωριά τους, επειδή δεν έχουν τη μέση μόρφωση ή τα απαραίτητα ερεθίσματα, πιστεύουν και τα πάντα. Ευτυχώς και για αυτές και για εμάς, αυτές οι γυναίκες αν δεν δουν έργα δεν ακούν καν το τι λες στα τηλέφωνα.

Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί και γενικά η έννοια της συνεργασίας στηρίζετέ στην εμπιστοσύνη και αυτή είναι ανεκτίμητη και πολύτιμη συνάμα. Γι αυτό ο λόγος που τηρείται στηρίζει μια επιχειρηματική δραστηριότητα κατ’ ουσία.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά ρομαντικά έως και ουτοπικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ μας πέρασε δύσκολα, άλλα ήταν εκεί και οι 10 γυναικείοι συνεταιρισμοί για να τη στηρίξουν με ό,τι μέσο διαθέτουν.

Έτσι λοιπόν δεν είναι όλα μαμά…εξάλλου το να είσαι αυθεντικός (μαμά) επιβάλλει ενσυναίσθηση και αντίληψη του γενικότερου καλού και της κοινωνίας.

Σε επόμενο άρθρο ,σύντομα, θα γίνει εκτενής αναφορά και στην ενσυναίσθηση και στο κοινωνικό σκοπό/καλό των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Έως τότε στηρίξτε ότι είναι ΜΑΜΑ

ΜΑΡΙΑ Π. ΚΛΕΠΕΤΟΥΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ