Θυμάστε εκείνα τα κεραμικά πιάτα που κοσμούσαν παλιά τα νησιώτικα σπίτια – και συνεχίζουν να κοσμούν κάποια μέχρι σήμερα; Ζωγραφισμένα με το ναΐφ μεράκι ενός παραδοσιακού τεχνίτη; Και αν αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα στολίζονταν με μορφές από την ποπ κουλτούρα; Με εικόνες της φύσης αλλά σε μοντέρνα, μινιμαλιστική απόδοση; Με στιγμές τρυφερότητας από την καθημερινότητά μας; Με γάτες, κύκνους, με όλα όσα αγαπάμε και ομορφαίνουν τη ζωή μας;
Συμβαίνει ήδη στο Flaw Project, μια σειρά μοντέρνων κεραμικών πιάτων, των ομορφότερων στην Ελλάδα. Ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι στο Instagram και πίσω από αυτό βρίσκονται δύο αδερφές από τη Δράμα, οι Στέλλα και Ελευθερία Ιωσηφίδου. Αν και σπούδασαν φιλοσοφικά και παιδαγωγικά (η Στέλλα), αγγλική γλώσσα και φιλολογία (η Ελευθερία), ανέκαθεν αγαπούσαν το DIY, τη ζωγραφική και οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Ανέκαθεν επίσης αγαπούσαν το διακοσμητικό πιάτο. «Έχει ένα vintage χαρακτήρα που αγαπάμε ιδιαίτερα» λένε σήμερα. «Πιατάκια μικρά και μεγάλα, συνήθως φλοράλ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις κρεμασμένα στα σπίτια των γιαγιάδων μας, όπως και στης δικής μας, και πλέον βλέπουμε ότι αποτελούν τάση με ένα πιο σύγχρονο στυλ και ποικίλα σχέδια».

Άρχισαν να φτιάχνουν κεραμικά για να διακοσμήσουν τον προσωπικό τους χώρο με πήλινα πιατάκια ζωγραφισμένα με τα δικά τους σχέδια. Το Flaw Project γεννήθηκε ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι, «γιατί θέλαμε αυτό που κάναμε και αγαπήσαμε πολύ να το δει και ο υπόλοιπος κόσμος και, γιατί όχι, στο μέλλον να μπορέσουμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά και επαγγελματικά με αυτό». Όπου Flaw, ατέλεια, «η απαραίτητη ατέλεια» του χειροποίητου σύμφωνα με τα κορίτσια. Που υπογραμμίζει τη μοναδικότητα και τη γοητεία, σαν μικροσκοπική ελίτσα στο άνω χείλος ενός μοντέλου.
Η Στέλλα ζωγράφιζε από μικρή, ενώ η Ελευθερία έχει καταπιαστεί με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες μέχρι σήμερα: πλέξιμο, κόσμημα, κατασκευές από πηλό. Με βάση αυτό προέκυψε και ο καταμερισμός της δουλειάς τους στο Flaw: η Ελευθερία φτιάχνει το πιάτο και η Στέλλα βγάζει τα σχέδια και ζωγραφίζει.

Η έμπνευση δεν έρχεται από μια συγκεκριμένη πηγή, αλλά «από πράγματα που αγαπάμε όπως φυτά, κάποιο πρόσωπο που μας εμπνέει, κάποια σκηνή από ένα αγαπημένο βιβλίο ή από ιδέες που μας δίνουν οι φίλοι μας». Την τιμητική τους ωστόσο έχουν οι γυναίκες σε διάφορους ρόλους, όπως μητέρα, φίλη, γιόγκι. Πρωταγωνίστρια είναι η Φρίντα Κάλο. «Πρόκειται για μια υπέροχη γυναίκα, σύμβολο του φεμινισμού η οποία στην εποχή της ίσως φαινόταν διαφορετική, σήμερα όμως αποτελεί μάλλον πρότυπο. Είναι μια καλλιτέχνιδα που θαυμάζουμε απεριόριστα καθώς χρησιμοποίησε όχι μόνο την τέχνη της για να εκφραστεί αλλά και το ίδιο της το σώμα».

Προς το παρόν, τα πιάτα που δημιουργούν έχουν αποκλειστικά διακοσμητικό και όχι χρηστικό χαρακτήρα, λόγω των υλικών που χρησιμοποιούν. Ένας από τους επόμενους στόχους τους είναι να προχωρήσουν στη χρήση άλλου είδους πηλού, που θα επιτρέπει την δημιουργία αντικειμένων, όχι μόνο πιάτων, που θα έχουν χρηστικό χαρακτήρα. «Αν ο κόσμος αγκαλιάσει το εγχείρημα μας, το επόμενο βήμα θα είναι σίγουρα να βρούμε τρόπους ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα προμηθεύεται», καταλήγουν.
Info
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Flaw Project στον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram.