Η Τζούλια Τσάιλντ (Julia Child) είναι η γυναίκα που δίδαξε στην Αμερική τις ξεχωριστές γεύσεις της γαλλικής κουζίνας αρχικά μέσω του βιβλίου της «Κατακτώντας την τέχνη της Γαλλικής μαγειρικής» (“Mastering the Art of French Cooking”) και αργότερα μέσω της τηλεοπτικής της εκπομπής «Η Γαλλίδα Σεφ» (“The French Chef”).
Γεννημένη στην Καλιφόρνια το 1912, η Τζούλια ανήκε σε μια αρκετά εύπορη οικογένεια και μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι με υπηρετικό προσωπικό, ανάμεσά τους και μια μαγείρισσα. Όμως η μαγειρική ποτέ δεν τράβηξε το ενδιαφέρον της νεαρής Τζούλιας, αυτό έγινε πολύ αργότερα.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου θέλησε να καταταγεί στο στρατό, λόγω του ύψους της όμως (ήταν σχεδόν 1,90) δεν έγινε δεκτή. Τελικά δούλεψε στο γραφείο Μυστικών Υπηρεσιών μέσω του οποίου μετατέθηκε αρχικά στη Σρι Λάνκα και αργότερα στην Κίνα όπου γνώρισε το σύζυγό της Πολ. Αυτός ήταν που έμαθε στη Τζούλια να απολαμβάνει την εκλεκτή κουζίνα.

Το 1948 το ζευγάρι μετακόμισε στη Γαλλία και πολύ γρήγορα η Τζούλια ερωτεύτηκε το γαλλικό τρόπο ζωής και κυρίως τα λαχταριστά γαλλικά πιάτα. Αποφάσισε να μάθει τα μυστικά αυτών των μαγευτικών καινούριων γεύσεων και παρακολούθησε μαθήματα στην παριζιάνικη σχολή Cordon Bleu.
Μαζί με τις Γαλλίδες φίλες της Σιμόν Μπεκ (Simone Beck) και Λουϊζέτ Μπερτόλ (Louisette Bertholle) άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο, γεμάτο γαλλικές συνταγές που θα εκδίδονταν στην Αμερική. Κι ενώ οι τρεις επίδοξες συγγραφείς είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, το βιβλίο τους απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε πολύ μεγάλο άρα αντιεμπορικό.
Τελικά το 1961, όταν η Τζούλια ήταν 49 ετών και ζούσε πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ, το 726 σελίδων βιβλίο «Κατακτώντας την τέχνη της Γαλλικής μαγειρικής» εκδόθηκε στην Αμερική και πολύ γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ. Ο απλός τρόπος που είναι γραμμένο, οι αναλυτικές συνταγές και οι φωτογραφίες με τα βήματα κάθε συνταγής το καθιστά ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία συνταγών το οποίο μάλιστα κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα.

Σε μια τηλεοπτική της εμφάνιση, κατά τη διάρκεια προώθησης του βιβλίου της, η Τζούλια Τσάιλντ έδειξε στους τηλεθεατές με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο πως να μαγειρέψουν μια ομελέτα. Το τηλεοπτικό κοινό ενθουσιάστηκε με την αστεία, γιγαντιαία γυναίκα που αγαπούσε τόσο να μαγειρεύει και πολύ σύντομα η Τζούλια δέχτηκε μια πρόταση για τη δική της εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση. Το πρώτο επεισόδιο της «Γαλλίδας Σεφ» παίχτηκε το Φεβρουάριο του 1963 και η εκπομπή λατρεύτηκε από την πρώτη στιγμή.

Η Τζούλια θεωρήθηκε γνήσια και αυθεντική, οι νοικοκυρές και μαγείρισσες της εποχής ταυτίστηκαν μαζί της και την έβαλαν στην καρδιά τους κι αυτό γιατί η τηλεοπτική μαγείρισσα δεν παρουσίαζε μια εικόνα τελειότητας. Αντιθέτως! Κατά τη διάρκεια των εκπομπών της, η Τζούλια έκανε συχνά λάθη και είχε όλων των ειδών τις αποτυχίες. Άλλωστε μιλάμε για τη δεκαετία του 60, το μοντάζ βρίσκονταν ακόμα στο μέλλον της τηλεόρασης. Εκείνη όμως εξακολουθούσε να διασκεδάζει μαγειρεύοντας χωρίς να αφήνει μερικές ατυχίες να της χαλάσουν τη διάθεση ή το πιάτο που ετοίμαζε.
Ακολούθησαν πολλά βιβλία και πολλές εκπομπές και τελικά η Τζούλια Τσάιλντ κατάφερε να κερδίσει αξιοζήλευτες διακρίσεις ανάμεσά τους και ένα βραβείο Έμμυ. Πέθανε το 2004 σε ηλικία 92 ετών αποδεικνύοντας πως ποτέ δεν είναι αργά για μια γυναίκα να κάνει αυτό που ονειρεύεται και μάλιστα να το κάνει καλά.
Σήμερα, η κουζίνα που ο αγαπημένος της Πολ σχεδίασε ειδικά για εκείνη, με πάγκους πολύ ψηλότερους από τους κανονικούς ώστε η πανύψηλη Τζούλια ν’ απολαμβάνει τη μαγειρική της σ’ ένα χώρο που ήταν στα μέτρα της, βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας στη Γουάσινγκτον (National Museum of American History).

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Πηγή: https://everywoman.gr/