Ένα συνεταιριστικό Καφεγλυκοπωλείο

To Καφεγλυκοπωλείο του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντώνιου, στον οικισμό Αγίου Αντωνίου λειτουργεί από το 2008 και είναι ο χώρος όπου προσφέρονται τα ποντιακά και όχι μόνο εδέσματα του Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος Συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης.
Ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στα σύνορα των νομών Θεσσαλονίκης καί Χαλκιδικής και κατοικείται από Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Σκοπός του Συνεταιρισμού ήταν η χειραφέτηση και η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και η διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.
Τα προϊόντα που παράγονται είναι το περέκ από φυλλωτά – χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα -, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα (ποντιακά προϊόντα), χυλοπίτες, τραχανάς, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής χωρίς καθόλου συντηρητικά.

Πράγματι το Καφεγλυκοπωλείο, πολύ καλόγουστα φτιαγμένο, μέσα σε μικρό διάστημα, έγινε ένας τουριστικός προορισμός, όπου πολλοί επισκέπτες τον επισκέπτονται, για απολαύσουν την θέα προς τον Όλυμπο, να δοκιμάσουν τα γλυκά και το περίφημο περέκ και φυσικά να κάνουν τις αγορές τους.
Γνωρίσαμε τις γυναίκες και την πρόεδρο του Συνεταιρισμού πρεσβυτέρα Δέσποινα Ιωαννίδου που μας μίλησε για την δουλειά τους:
«Η λειτουργία του Καφεγλυκοπωλείου υπεβλήθη, τόσο από την ανάγκη τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, να γίνουν γνωστά στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και για προβληθεί ο ίδιος ο τόπος. Από την στιγμή που ξεκινήσαμε το 1999, αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα για να δημιουργήσουμε το εργαστήρι μας, και για να εκπαιδευτούν τα είκοσι μέλη μας, αλλά και για να δημιουργήσουμε το καφεγλυκοπωλείο, που έγινε τώρα το επίκεντρο ζωής του οικισμού».

Όντως πρωί Κυριακής και μετά το σχόλασμα από την εκκλησία, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και αρκετοί επισκέπτες, κατέφθαναν για να πιούν τον καφέ τους ψημένο στη χόβολη με θέα στον ‘Όλυμπο δοκιμάζοντας το περίφημο περέκ του Αγίου Αντωνίου, ζεστό, φτιαγμένο εκείνη την ώρα, με όποια γέμιση επιθυμούσαν, ή με ένα από τα γλυκά ταψιού των γυναικών του Συνεταιρισμού.
Χορτάσαμε και εμείς από τα εδέσματα, από την άπλετη θέα του τοπίου αλλά και από την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των γυναικών του Συνεταιρισμού. Άλλη μια συνεταιριστική ομάδα γυναικών, άλλος ένας κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων εγχειρημάτων που αναδεικνύουν την γυναικεία συνεταιριστική επιχειρηματικότητα αλλά και ένα δείγμα από τη θέληση των γυναικών να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και τον πολιτισμό του τόπου τους.

www.greekgastronomyguide.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Women Associations-Γυναικών Συνεργασία ΚΟΙΝΣΕΠ